DE 5 UREN... special edition

Een overzicht van de special edition 2020:

(benieuwd naar het reglement en de gebruikte navigatiesystemen? scrol dan helemaal naar beneden)


Pre-geregistreerde aanmeldingen

Om deze editie in deze bijzondere tijden zo optimaal mogelijk te kunnen voorbereiden en het plaatsvinden te kunnen garanderen, was een pre-registratie aanmelding mogelijk. De pre-aanmeldingen gaven ons een duidelijk beeld over de interesse in het evenement. Op basis van deze informatie (228 pre-registratie e-mailadressen!) konden we aan de slag om de exacte aanpak in deze bijzondere tijden uit te werken om een maximaal aantal teams toe te laten tot de start, weliswaar in veilige omstandigheden! Alle pre-registratie aanmeldingen ontvangen in primeur de exacte aanpak van deze bijzondere editie en kunnen inschrijven vanaf maandag 28 september 20u. Enige haast zal geboden zijn, gezien het aantal aanmeldingen (228 aanmeldingen) versus beschikbare plaatsen (130 teams). Vanaf 1 oktober 20u kunnen niet-pre-geregistreerde teams zich inschrijven, voor zover er nog startplaatsen beschikbaar zijn. De exacte aanpak doen we hieronder uit de doeken...

2 moeilijkheidscategorieën 

Deelnemen kan in één van onze 2 moeilijkheidscategorieën.

De categorie 'touring' (de vroegere klasse 'recreatie') ontvangt alle beginnende (kaartlees)teams die zonder enige kennis van een reglement maar met een gezonde dosis gezond verstand navigeren op een aangeduide route op stafkaart.

De categorie 'expert' (de vroegere klasse 'toerisme' & 'sport') brengt een grotere variëteit in het kaartlezen waarbij deelnemers zelf hun route moeten 'plotten' aan de hand van instructies. Een avontuurlijke rit waarbij het lezen van onze uitlegbrochure 'navigatiesystemen' volstaat!


Een specifieke timing voor elke categorie

Het complete deelnemersveld zal verdeeld worden in 2 afzonderlijke groepen met voor elke groep een specifieke timing. Beide groepen volgen dus hun eigen wedstrijdschema. Het totale veld verdelen in 2 groepen laat ons toe om de opgelegde coronamaatregelen (4m²/persoon ruimte in een indooromgeving) te respecteren en toch een maximaal aantal deelnemers toe te laten. Deelnemen kan dus in alle veiligheid en toch in combinatie met het sociale aspect en bijhorende sfeer! 

In beide groepen is het maximum aantal deelnemers 65 teams. Verdeeld over de 2 groepen kunnen er dus in totaal 130 teams aan de start verschijnen. 

GROEP 1 - CATEGORIE TOURING (vroegere categorie 'recreatie')
50% darkness
vanaf 15u45: administratieve controle & technische controle
vanaf 17u15: START van het evenement groep 1
22u45: EINDE van het evenement groep 1

GROEP 2 - CATEGORIE EXPERT (vroegere categorie 'toerisme' & 'sport')
100% darkness
vanaf 17u45: administratieve controle & technische controle
vanaf 19u15: START van het evenement groep 2
00u45: EINDE van het evenement groep 2


Bepaal zelf uw tijdstip van aanmelden

Om wachtrijen te vermijden en de administratieve controle gestructureerd te laten verlopen, zal u op uw inschrijvingsformulier zelf uw tijdstip van aanmelden kunnen selecteren. Een procedure die zijn nut en succes reeds bewezen heeft tijdens de afgelopen Belgian Westhoek Classic 2020.


Start- & finishlocatie met indoor- & outdoor 'rally- & foodbar'

De start- en finishlocatie zal gevestigd zijn in Feestzaal De Verrekijker te Wingene. Een ruime locatie met een ruime parking om als wagenpark te fungeren, een afzonderlijke zaal waar de administratieve controle in alle rust en alle veiligheid kan plaatsvinden en een tankstation op slechts 100 meter!

Een andere ruimte zal omgetoverd worden tot een indoor 'pop up rally- & foodbar' om voor de start en na aankomst even te ontspannen, terwijl we outdoor eveneens een (overdekte) 'outdoor pop up rally- & foodbar' voorzien. Voor wie liever in openlucht wil vertoeven.

Een mobiel braadworsten- en hamburgerkraam zal aanwezig zijn om de kleine honger te stillen in rallysfeer!


Een karaktervol (navigatie)parcours met een 'Military Air Base' traject

'De 5 uren...' is geen regularitywedstrijd, maar een navigatierit. Niet zomaar een navigatierit, maar een navigatierit zoals de oorsprong van de discipline het wil. Kaartlezen in zijn meest pure vorm waarbij gezond verstand de bovenhand neemt van de kennis van het reglement! De duisternis, de 'RAC style' boswegen en mogelijks mist zijn de belangrijkste natuurlijke tegenstanders van de deelnemers! De route is uitgezet door Bjorn & Jens Vanoverschelde. Zij hebben een 'Military Air Base' traject in het programma opgenomen voor deze bijzondere editie! De exacte locatie van dit traject houden we geheim, maar we hebben voor alle zekerheid de exacte locatie van het einde van dit traject in het roadbook opgenomen als hulpmiddel...


Navigatiesystemen

Het evenement is hoofdzakelijk gebaseerd op kaartlezen, zowel voor de deelnemers in categorie 'touring' als categorie 'expert'. Twijfelt u tussen één van beide categorieën? Dan hebben we voor u een infobrochure met de gebruikte navigatiesystemen samengesteld inclusief enkele voorbeelden!


Resultaten & prijsuitreiking

Uitzonderlijk zal de route in één etappe gereden worden, weliswaar onderbroken door enkele tijdcontroles 'in the middle of nowhere' die u toelaten om even de benen te strekken.

De resultaten zullen meteen nadat u de eindstreep heeft overschreden, gepubliceerd worden op onze website. U kan dus live de tussenstanden meevolgen. Om het onderling contact zoveel mogelijk te vermijden zullen vragen en protesten per email kunnen gesteld worden. Elke vraag zal op zondag 25 oktober verwerkt worden en op zondagavond 25 oktober publiceren we de definitieve eindklassementen. Een organisatorisch tweedaags evenement dus... De volgende editie, die van 2021, starten we in omgekeerde volgorde: namelijk eerst de prijsuitreiking van 2020!


Inschrijvingsprocedure

Elke pre-geregistreerde aanmelding ontvangt deze informatie en het inschrijvingsformulier in primeur, zoals eerder aangekondigd! Een pre-registratie betekent niet vanzelfsprekend een verzekerde startplaats. Om een pre-registratie te verzilveren dient nog steeds het officieel inschrijvingsformulier vanaf maandag 28 september om 20u ingevuld te worden. Pre-registraties waren in deze bijzondere tijden een handig meetinstrument om op zoek te gaan naar de gepaste maatregelen en locaties. Trouwens, met 208 pre-geregistreerde aanmeldingen en 130 beschikbare startplaatsen aarzelt u best niet te lang.


Officieel erkend evenement

'De 5 uren...' is een erkende navigatierit door de regionale sportfederatie VAS inclusief alle gemeentelijke en provinciale toelatingen, een BA-verzekering en is gecategoriseerd als 'een professioneel georganiseerd evenement' (en geen privé-evenement) conform de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020 en 06 oktober 2020.


#SaveTheCompetition
#Navigation
#Mapreading
#RACstyle